Kastrering katt


Kastrerte hannkatter går ofte opp i vekt

Kastrerte katter mister kjønnsdriften, og blir mindre aktive - Foto: Freedigitalphotos.net


Hvorfor kastrering av katt

Årlig fødes det rundt 60.000 katter i Norge, mens bare 20.000 kattunger får seg et nytt hjem. Det betyr at 40.000 friske katter enten blir avlivet eller blir hjemløse. Det du kan gjøre for å redusere dette problemet, er å ta turen innom en veterinær og få utført en kastrering eller sterilisering av katten din. De fleste veterinærer anbefaler å utføre kastrering/sterilisering når katten er rundt 1 år, og ferdigutviklet. Andre mener at man kan utføre inngrepet allerede etter 5 måneder. Kastrering av katt er enkelt å utføre, og er et nødvendig tiltak for å redusere kattebestanden. Prisen på kastrering av katt varierer fra veterinær til veterinær, men ligger som regel rundt 1000 kr for hannkatt, og 1500 kr for hunnkatt. Dyreklinkker har ofte tilbud på kastrering av katt.


Kastrering hunnkatt vs. sterilisering hunnkatt

Forskjellen på kastrering og sterilisering, er at ved kastrering så fjerner man de kjønnsproduserende kjertlene som blant annet gjør at hannkatter tiltrekkes av hunnkatten. Ved sterilisering så kutter man bare eggleder eller sædleder og beholder kjønnsdriften inntakt. Det vil si at steriliserte katter fortsatt vil søke etter en make, og få løpetid. Sterilisering er derfor et mindre inngrep enn kastrering. Som oftest er kastrering å foretrekke, siden dette da også fjerner mye av problemene knyttet til atferden ved å finne seg, og parre seg med en make. Kastrerte katter vil for eksempel ikke vandre like mye i ukjent terreng, og har mindre risiko for å bli påkjørt. Det negative ved kastrering av hannkatt er at pga lavere aktivitetsnivå vil katten øke sannsynligheten for å bli tykk.
Spar penger på kastrering av katt/sterilisering katt

Du kan også spare penger på å sterilisere eller kastrere katten din. For det første slipper du å betale annonsekostnader for omplassering av katter. Du sparer også penger til avliving av kattunger, og P-piller til katten. P-piller er dessuten kreftfremkallende, og enkelte har måttet ta opp forbrukslån for å få råd til dyre kreftoperasjoner som et resultat av bruk av P-piller. I tillegg er det en stor belastning for katten å føde kattunger hyppig, og den kan også få sårskader under parringen.