Kattefødsel


Forberedelser

Dersom du er så heldig å få oppleve en kattefødsel, er det et par ting du bør vite dersom du vil redusere risikoen for at noe skal gå galt. Når fødselen er nærstående, vil katten av instinkt søke etter områder som er mørke, trygge og varme for å beskytte kattungene fra rovdyr og kulde. Katten føder gjerne under sofaer og senger eller bak dører. Noen katter vil foretrekke å ha sin eier i nærheten, og da vil den være unormalt kosete og følger etter deg. Det du kan gjøre er å lage en enkel ”fødestue”. Bruk en eske eller liknende, og legg aviser nederst og tøy som ikke klør oppå, gjerne flere lag slik at du kan fjerne dem etter hvert. Det vil bli litt blod, så ikke legg bryllupskjolen din i fødekassen. Mange foretrekker å bare bruke aviser. Katten må også akseptere fødekassen; det nytter ikke å tvinge katten til å føde et sted der den ikke vil.


Fødselen i gang

Når fødselen er i gang, vil du se at katten får veer. Det får den ved at den strekker og rister med bakbena. Når kattungene etter hvert kommer ut, vil de være dekket av slim, og morkaken vil også falle ut. Katten vil da bite over navlestrengen og spise morkaken. Denne delen av fødselen synes mange er litt ekkel, men det er mange dyr som gjør det på denne måten. Kattemor vil rengjøre kattungene ved å slikke på dem, men du kan hjelpe til ved å tørke dem forsiktig med et rent håndkle, og rundt munnen slik at den får i gang åndedrettet.


Dersom morkaken henger igjen, kan du forsiktig prøve å trekke den ut. Navlestrengen skal ikke kuttes før morkaken er ute. Hvis ikke katten selv biter over navlestrengen, kan du med dine rene hender bruke neglene til å kutte den. La et par centimeter henge igjen fra kattungens mage. Denne vil tørke igjen, og forsvinne innen en uke.
Komplikasjoner

Tiden det tar mellom hver kattefødsel, vil variere. Dersom katten prøver å føde i en time uten at den klarer å få ut en kattunge, bør du ringe en dyrlege/veterinær. Dette kan bety at kattungen sitter fast inni katten. Du må for all del ikke prøve å trekke ut kattungen når katten ikke har pressveer. Dersom katten er helt rolig, trenger det ikke bety problemer, selv om det går lang tid mellom hver kattunge.


Når en katte fødsel er over, vil kattemor ofte male fornøyd, mens alle kattungene dier. Da har katten fortjent noe godt å spise og en skål med vann.