Nyresvikt katt


Hvorfor nyrer er viktige

Nyrer er viktig både for dyr og mennesker fordi den renser blodet for avfallsstoffer og sørger for at katten beholder en naturlig væskebalanse i kroppen. Siden nyrene er såpass viktig, har både katter og mennesker har nyrene en betydelig overkapasitet. Nyresvikt hos katter regnes når nyrekapasiteten først er 85 % redusert. Man skiller mellom akutt, og kronisk nyresvikt. Kronisk nyresvikt er vanligst hos eldre katter, da nyrene blir mer ”slitne” med årene. Mange mener at billig kattefor medfører høyere risiko for nyresvikt, siden dette ofte inneholder mye salt. Det er lavere sannsynlighet for at en katt får akutt nyresvikt, siden denne skyldes ytre faktorer som nedsatt blodtilførsel til nyren eller forgiftning.


Symptomer på nyresvikt katt

Det aller vanligste symptomet på nyresvikt hos katter er at den drikker og tisser mye mer enn normalt. Dette fordi nyrene ikke klarer å balansere kattens væskenivå skikkelig. Den vil også ha redusert appetitt og miste vekt. Du vil også se at din tidligere så glade katt vil bli deprimert og apatisk, og vil tømmes for krefter. Oppkast og dårlig ånde er også vanlige symptomer for nyresvikt
Hvordan håndtere nyresvikt

Dersom du oppdager noen av disse symptomene, bør du kontakte en veterinær. Veterinæren vil ta urin- og blodprøve av katten for å påvise nyresvikt. Dersom nyresvikt er påvist, vil katten behøve å legge om kostholdet til et mindre saltholdig og proteinfattig kosthold. Det finnes eget kattefor som egner seg for katter med nyresvikt. Hvordan katten din takler sykdommen, er meget individuelt. Noen katter kan leve med nyresvikt i mange år, mens noen dør kort tid etter at diagnosen er stilt.


Katteraser som er mest utsatt for nyresvikt, er Maincoon, Siameser, Burmeser, Perser og Abyssiner.