Katteallergi


Har jeg katteallergi?

Mange nordmenn plages dessverre av katteallergi. For å finne ut om man har katteallergi, kan man ta en rask tur til legen og ta en test som ironisk nok kalles for "katteklor". Denne testen består av å smøre flytende væske med et bestemt stoff som katten produserer, og så skrape opp huden forsiktig med en liten skrape. Deretter venter man i 10-15 minutter og ser om man får en rød reaksjon rundt testområdet. Man kan også ta en rekke andre tester samtidig med samme enkle metode, for eksempel om man har allergi mot hund, hest, gresspollen, bjørkepollen osv. Får man påvist allergi mot for eksempel bjørk- eller gresspollen, har man krav på opp til 1 time ekstra på eksamen i ungdomsskolen, videregående skole og høyskoler/universiteter.
Symptomer katteallergi

Vanlige allergireaksjoner mot katt, er røde og rennende øyne, kløe, tett nese og nysing. Disse reaksjonene kan også skyldes midd i kattens pels, og behøver ikke nødvendigvis å være katteallergi. Det mange ikke vet, er at lengden på pelsen ikke har noe å si for om man tåler katt eller ikke. Det som betyr noe, er om katten produserer et bestemt stoff i spyttet som overføres til pelsen når katten vasker seg. Derfor har sibirkatten vært redningen for mange katteelskere med katteallergi; den mangler nettopp dette proteinet i spyttet som gir mange allergiske reaksjoner. Men det finnes også mennesker som heller ikke tåler denne katten.


Noen mennesker med katteallergi bruker et middel som heter Petal Cleanse som man smører på pelsen til katten, og unngår dermed allergiske reaksjoner.